Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emésztési problémáink-interjú a szakemberrel
  2021-12-12 21:40:57, vasárnap
 
  Emésztési problémáink - interjú Dr Németh Alíz gasztroenterológussal

Manapság nagyon elterjedtté váltak a különféle emésztési problémák, haspuffadás, székrekedés, étel-intoleranciák. Dr Németh Alíz gasztroenterológust, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, milyen fajta panaszok, rendellenességek a legjellemzőbbek. De arra is keressük a választ, milyen okok miatt váltak ennyire elterjedté az emésztőrendszeri problémák, illetve azt, mi mindenen kellene változtatnunk.

Gasztroenterológusként hogy tapasztalja, melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok?
Az esetek nagy részében az emésztőrendszeri panaszok múlandó, kisebb kellemetlenségeket okoznak és általában kezelés nélkül elmúlnak. Vannak azonban olyan kórképek, amelyek hosszú távon - beavatkozás és kezelés nélkül - is fennállnak, súlyosabb panaszokat, tüneteket okozva.

Talán az egyik legkellemetlenebb panasz a reflux, ami egyre több embert érint. Ön mit tapasztal ezzel kapcsolatban a prakszisában?
A nyelőcsőbetegségek közöl a leggyakoribb a refluxbetegség, ami a népesség 20%-nál fordul elő, főleg fiatalkorban. Erre hajlamosíthat a stressz, a dohányzás, az alkoholizálás, illetve szénsavas italok, erős fűszerek, zsíros ételek fogyasztása. A hasi típusú súlytöbblet és az ülő életmód mind rizikófaktorai a betegségnek.

A reflux gyakran még az alvásban is zavarhat. Milyen megoldást javasol erre a problémára?
A refluxbetegség javítható helyes táplálkozással és életmódváltással. A refluxogén ételek elkerülésével, mozgással, a testsúly csökkentésével jól gyógyítható. Amennyiben a tünetek ezek ellenére is fennállnak, gyógyszeres kezelés válik szükségessé.

A refluxnál talán még több embert érint a puffadás, amely étel-intoleranciával és a mai bolti élelmiszerekkel is összefüggésbe hozható.

A haspuffadás, a gázképződés az emésztőrendszerben valójában egy természetes jelenség, azonban ha fokozott mértékű, illetve tartósan fennáll, betegség állhat a háttérben.

Milyen ételek, italok fogyasztása erősíti fel ezt a kellemetlen jelenséget?
Számos étel, ital válthat ki puffadást, például a szénsavas italok az összetételük miatt okoznak panaszokat, fogyasztásuk után már a gyomorban kiválthatnak égő érzést, hasfeszülést és kifejezett hasi diszkomfortérzést idéznek elő. De a magas rosttartamú ételek, gyümölcsök is gondot okozhatnak, amelyek a bennük lévő gyümölcscukor miatt fokozzák a puffadást.

A szénhidrátokban gazdag élelmiszerek közül a búza, a kukorica, a burgonya fogyasztása is kiválthat gázképződést. De hajlamosít a kapkodó evés is, hiszen sok levegőt nyelhetünk le menet közben, illetve a túlevés, a stressz és az inaktív életmód is közrejátszhat.

Ezek az ételek nagyon hétköznapiak, leggyakrabban ezeket fogyasztjuk és sajnos a túlevés és a kapkodó, gyors étkezés is nagyon jellemző ránk, mégis manapság talán a glutén okozza a legtöbb problémát.

Külön említendő valóban a lisztérzékenység vagy a cöliákia, amely a vékonybél krónikus felszívódási zavarral járó autoimmun betegsége, amit a glutén okoz. A glutén fogyasztása az erre fogékony egyénekben a vékonybél bolyhainak pusztulását eredményezi, ez vezet a fehérjék, a vas, a vitaminok, az ásványi anyagok felszívódási zavarához.

A tejnek komoly nimbusza volt korábban, mára azonban sok a kérdőjel a rendszeres fogyasztásával kapcsolatban. Tapasztalata szerint milyen problémákat okozhat a tehéntej?
Valóban a tejtermékek tejcukortartalma sokak számára okozhat emésztési problémát, aminek hátterében laktóz-intolerancia állhat. Ez esetben a natúr tej, a tejszín, a tejföl, a jégkrémek, a joghurtok váltják ki a kellemetlen tüneteket, melyekhez hasmenés, esetleg székrekedés is társulhat.

Nagyon sok kellemetlenséggel jár együtt az IBS, aminek a diagnosztizálása sem egyszerű. Hogy tapasztalja, mennyire jellemző ez a betegség manapság?
Elég gyakorinak mondható, hiszen a gasztroenterológiai rendeléseken a betegek közel 35%-ka panaszol IBS-re jellemző tüneteket. Az irritábilisbél-szindróma a bélrendszer működési zavara, amelynek hátterében organikus betegség nem mutatható ki. Általában 40 éves kor alatt jelentkezik és kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Változatos formában fordulnak elő a tünetek: lehet hasmenés, székrekedés vagy éppen kevert típusú. A betegek jelentős hányada puffadásról is beszámol.

Úgy hallottam, hogy a stressz nagyon közrejátszik a kialakulásában.
Sajnos szorongás, stressz, alvászavarok mind társulhatnak a hasi tünetekhez. Fontos hangsúlyozni, hogy az IBS diagnózisának felállítása csak abban az esetben lehetséges, ha minden szervi és működésbeli okot kizárt a szakorvos. Az 50 év feletti korosztályt más probléma is érintheti, jellemzően közel egyharmaduknál megjelenik a vastagbél-diverticulosis.

Ez mit jelent pontosan, hogyan kell elképzelni?
A betegség a vastagbél nyálkahártya (esetekben minden réteg) kiboltosulását jelenti az izomréteg gyenge pontjain. Lehet egyszeres vagy többszörös kiboltosulás is. Ezekben a ,,tasakokban" felgyűlhet székletrög, apró magvak, amelyek a diverticulumok gyulladását idézik elő.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk erre a problémára?
A gyulladás erős hasi fájdalommal, hőemelkedéssel, lázzal, esetenként véres székletürítéssel járhat együtt. A békés diverticulumok nem okoznak típusos tüneteket, előfordulhat puffadás, szelesség.

Ez gyakorinak számít hazánkban?
Mintegy 25 ezer embert érint a gyulladásos bélbetegség. Leginkább a 20 és a 40 éves kor között alakul ki, de világszerte, így Magyarországon is folyamatosan növekszik a gyermekek, főleg a pubertások körében is.

Krónikus, ismeretlen etiológiájú (autoimmun) bélbetegségnek két formáját különböztetjük meg: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát. A gyulladásos bélbetegségek élethosszig tartó kórképek, a gyógyszeres kezeléssel akár hosszú tünetmentesség érhető el.

Szót kell ejtenünk még a rákról is. Mekkora probléma hazánkban az emésztőrendszert érintő daganatos megbetegedések?
Magyarországon a férfiak vonatkozásában ez a leggyakoribb rák. Országosan évente hozzávetőlegesen 5 ezren halnak meg vastagbél, illetve végbél rosszindulatú daganata miatt. Külön aggodalomra ad okot, hogy a fiatal felnőttek körében is terjed a gyakorisága. Fontos a betegség korai felismerése, a daganat szűrése 50 éves kor felett, hiszen korai stádiumban felfedezett betegség jól kezelhető, gyógyítható.

Milyen korai tünetek jelentkezhetnek?
Érdemes figyelni a kezdeti tünetekre, amelyek változatosak lehetnek, akár hasmenés, székrekedés váltakozása, később véres széklet ürítése, hasi fájdalom, fogyás, vérszegénység.

Hallgatva ezt a sok emésztőrendszeri problémát, van valami általános életviteli hiba, amit elkövetünk a hétköznapjainkban?
Sajnos a munkahelyi rohanás, a stressz, a rendszertelen táplálkozás mind hozzájárulnak az emésztőrendszer betegségeinek kialakulásához. De a jellemzővé vált túlsúly is fokozza a kockázatát a zsírmájnak, a cukorbetegségnek, az epekövességnek, a puffadásnak, a vastagbél diverticulosisnak, illetve a daganatoknak.

Az ülő életmód is hozzájárulhat számos civilizációs betegséghez. Ez mennyire befolyásolja az emésztőrendszerünk működését, állapotát?
A mozgásszegény életmód valóban sok problémát válthat ki, hiszen elgyengül az izomzat a hasfalon, de fokozza a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázatát is. Gyakoribbá válik a székrekedés és az aranyeresség is, és általánosságban elmondhatjuk, hogy az inaktív életmód miatt az immunrendszer működése sem lesz megfelelő. Azt is érdemes tudni, hogy a kevés folyadékfogyasztás is fokozza az emésztőrendszeri betegségek kialakulását, de az élelmi rostok elégtelen bevitele is szerepet játszik.

Mindenki tudja, hogy mennyire egészségkárosító a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. De az emésztőrendszerünket mennyire érinti ez a két rossz szokás?
A dohányzás számos betegséggel összefüggésbe hozható, akár reflux, nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy- vagy vastagbéldaganatok kialakulásával. De a gyomor- és nyombélfekély, illetve a gyomorgyulladás esetében is van összefüggés.

A rendszeres alkoholfogyasztás is nagyon sok egészségügyi problémát generál, hiszen 50%-ban fokozza a szájüreg-, a garat-, illetve a gégerák kialakulását. Még rosszabb a helyzet a nyelőcsőrák esetében, ahol 75%-ban játszik szerepet az alkohol, de a gyomor- és a májrák esetében is jelentősen, 35%-ban tehető felelőssé, miközben a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek kockázatát is emeli.

Ez megdöbbentő. Elsősorban az van a köztudatban, hogy májat rombolja az alkohol.

A krónikus alkoholfogyasztás komolyan érinti a gyomrot is. Fő okozója lehet a gyomorgyulladásnak és a fekélyeknek, de a májgyulladásnak és a hasnyálmirigy gyulladásának is.

A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás miatt az elhízás és az alvásproblémák is velejárói a mai ember életének. Hogyan befolyásolja mindez az emésztésünket?
A nem elegendő alvás befolyással van az étvágyunkra, hiszen felborul az éhséget szabályozó hormonális egyensúly. A leptin nevű, étvágyat szabályozó hormon szintje csökken, az éhségérzet erősödik, miközben a ghrelin nevű hormon szintje emelkedik, így fokozódik az étvágy és az éhségérzet. Az elhízás és a következményes cukorbetegség kockázata pedig megnő az elégtelen alvás miatt. Már gyermekeknél, fiatal felnőtteknél is megfigyelhető, hogy nagyobb a szénhidrát- és a zsíréhsége annak a tizenévesnek, aki napi 8 óránál kevesebbet aludt.

Köszönjük a beszélgetést és a hasznos információkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: tejcukortartalma, egészségkárosító, rendellenességek, emésztőrendszeri, hozzávetőlegesen, emésztőrendszert, diagnosztizálása, székletürítéssel, lisztérzékenység, cukorbetegségnek, életmódváltással, élelmiszerekkel, általánosságban, májgyulladásnak, gyomorgyulladás, emésztőrendszer, intoleranciával, jelentkezhetnek, szénhidrátokban, legjellemzőbbek, allergiaközpont, fogyasztásával, vonatkozásában, megbetegedések, alvásproblémák, kialakulásához, különböztetjük, rizikófaktorai, diverticulumok, hőemelkedéssel, kiboltosulását, diverticulosis, egyharmaduknál, táplálkozással, következményes, kialakulásában, különféle emésztési, emésztőrendszeri problémák, leggyakoribb emésztőrendszeri, esetek nagy, emésztőrendszeri panaszok, egyik legkellemetlenebb, népesség 20%-nál, hasi típusú, reflux gyakran, refluxbetegség javítható, refluxogén ételek, testsúly csökkentésével, tünetek ezek, refluxnál talán, természetes jelenség, kellemetlen jelenséget, Németh Alíz, Budai Allergiaközpont,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A keserű igazság  Minden gyerek jó.  Esti kép  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Különös!  A fenyő nem szép fa, (...)  Muratáj  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Az udvariasság alapja: önismer...  Irgalom és ítélet  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Emlék  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Muratáj  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Paul David Tripp Április 25  Gárdonyi Géza - Április végén  képre írva  Szent György nap  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Gizike bar...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Jó éjszakát  Esti kép  Ha így haladunk...  Muratáj  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Maradék idő  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Maradék idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  A Gömb  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  A hét szűk esztendő  Gárdonyi Géza - Április végén  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
különféle emésztési, emésztőrendszeri problémák, leggyakoribb emésztőrendszeri, esetek nagy, emésztőrendszeri panaszok, egyik legkellemetlenebb, népesség 20%-nál, hasi típusú, reflux gyakran, refluxbetegség javítható, refluxogén ételek, testsúly csökkentésével, tünetek ezek, refluxnál talán, természetes jelenség, kellemetlen jelenséget, szénsavas italok, összetételük miatt, gyomorban kiválthatnak, magas rosttartamú, bennük lévő, szénhidrátokban gazdag, burgonya fogyasztása, kapkodó evés, inaktív életmód, ételek nagyon, glutén okozza, legtöbb problémát, lisztérzékenység vagy, vékonybél krónikus, glutén okoz, glutén fogyasztása, erre fogékony, vékonybél bolyhainak, ásványi anyagok, tejnek komoly, rendszeres fogyasztásával, tejtermékek tejcukortartalma, joghurtok váltják, kellemetlen tüneteket, betegség manapság, betegek közel, bélrendszer működési, betegek jelentős, stressz nagyon, hasi tünetekhez, esetben lehetséges, vastagbél nyálkahártya, izomréteg gyenge, diverticulumok gyulladását, gyulladás erős, békés diverticulumok, gyulladásos bélbetegség, pubertások körében, colitis ulcerosát, gyulladásos bélbetegségek, gyógyszeres kezeléssel, emésztőrendszert érintő, férfiak vonatkozásában, fiatal felnőttek, betegség korai, daganat szűrése, kezdeti tünetekre, munkahelyi rohanás, rendszertelen táplálkozás, emésztőrendszer betegségeinek, jellemzővé vált, vastagbél diverticulosisnak, mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, érelmeszesedés kockázatát, immunrendszer működése, emésztőrendszeri betegségek, élelmi rostok, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás számos, gyomorgyulladás esetében, rendszeres alkoholfogyasztás, gégerák kialakulását, nyelőcsőrák esetében, májrák esetében, hasnyálmirigy daganatos, krónikus alkoholfogyasztás, hasnyálmirigy gyulladásának, stresszes életmód, éhséget szabályozó, leptin nevű, éhségérzet erősödik, ghrelin nevű, következményes cukorbetegség, elégtelen alvás, zsíréhsége annak, hasznos információkat, tejcukortartalma, egészségkárosító, rendellenességek, emésztőrendszeri, hozzávetőlegesen, emésztőrendszert, diagnosztizálása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.